Bu Blogda Ara

18 Mart 2015 Çarşamba

hayvanların özellikleri

ASLANIN ÖZELLİKLERİ

ORMANLAR KRALI: ASLAN
Aslan kedi ailesindendir ve çok yırtıcıdır. Uzun gövdesi, kısa bacakları, büyük kafası, güçlü görünüşü ve azametiyle ormanlar kralı olmayı hak eder. 

Uzunluğu kuyruğuyla birlikte 3 metredir. Yüksekliği yaklaşık bir metre, ağırlığıysa yaklaşık 230 kg'dır. Yani, aslan sizden yaklaşık 1.5-2 metre daha uzun, kocaman bir kedidir.
 
Erkek aslanların yeleleri vardır. Çok yumuşak olan bu tüyler, ya yüzü çevreler ya da başın arkasını, boynu ve omuzları kaplayarak göğüsten bele kadar uzar. Bu yele aslana çok heybetli bir görünüm verir. Allah'ın aslana verdiği bu yele hayvanı olduğundan daha da güçlü ve gösterişli hale getirir.
 

Bütün gününü kayaların ve ağaçların gölgesinde yatarak ya da uyuyarak geçiren aslan çoğu zaman geceleri avlanır. Mükemmel bir gece görüşüne sahip olan aslanlar bu sayede geceleri rahatlıkla avlarını görebilirler. Karanlıkta dolaşan aslanların ışığı mümkün olduğu kadar fazla toplayabilmeleri için gözlerinde özel bir tasarım vardır. Diğer canlılara göre daha büyük olan gözbebekleri ve göz mercekleri aslanları iyi birer avcı yapan en önemli özelliklerdendir. Allah bu canlıları içinde yaşadıkları ortama en uygun özelliklerle birlikte yaratmıştır.
 

Aslanın kendine özgü kükremesi, genellikle akşamları avlanma zamanından ve gün doğmadan önce duyulur. Aslan kükrediği zaman, ormanda sanki hayat durur. Uluyan bir sırtlan ulumasını, hırlayan bir leopar hırlamasını keser. Herkes susar ve kralı dinler. Maymunlar ağaçların en üst dallarına kaçarak, çıkarabildikleri kadar çığlık atarlar.






YILANIN ÖZELLİKLERİ



Yılanlar yerde sürünerek hareket eden,ince uzun gövdeli sürüngenlerdir.Bacakları ve göz kapakları yoktur,gözlerini örten tamamen saydam bir tabaka vardır.Bundan dolayı gözleri hep açık görülür. Bu yapı, yılanların özellikleri arasında en dikkat çekici olandır. Çok sayıda türe sahip olan bu canlı kutuplar dışında yeryüzünün hemen her yerinde yaşayabilir.Fakat büyük bölümü tropik bölgelerde yaşar.Yılanın uzun ve dar gövdesi pullu bir deriyle kaplıdır.Alt bölümdeki pullar yerde kıvrılarak gitmesine yardımcı olur.Sağlıklı bir yılan yılda 2 defa deri değiştirir.
Değişim zamanı geldiğinde gözündeki zara kadar rengi matlaşır.İki hafta süren bu işlem esnasında yılan gizlenir.Deri değişiminden sonra tekrar parlak rengine kavuşur.Yılanların boyu 10 santimetre ile 10 metre arasında değişir.
Türkiye’deki yılanların boyu en fazla 2m. 2.3 metredir.Hayvanat bahçelerinde 20-30 yıl yaşayabilirler fakat doğal ortamlarda bu kadar uzun yaşayamazlar çünkü avlanırlar veya öldürülürler.Yılanların diğer bir özelliği ise dilinin uzun yapılı ve ucunun çatallı olmasıdır.Ağzı kapalıyken bile dilini dışarı çıkartabilir.Sadece iç kulağa sahip olan yılan duymaz sadece yerdeki titreşimleri hissedebilir.Yılanların birçoğunda sol akciğer yoktur.Sağ akciğer kuyruğa ulaşacak kadar uzundur ve son kısmı hava kesesi şeklindedir.Bu sayede avını yutarken havasız kalmamak için bu kese gereklidir.Yılanların görme duyuları çok güçlü olmasına rağmen yakını daha iyi görürler.Koku alma duyuları çok gelişmiştir.Burun boşluğundaki koku epiteli’nden başka ağız tavanında bulunan iki delikli iki organa daha sahiptir.

Dili ile topladığı koku moleküllerini ağzının içinde bu organa değdirir ve kokuyu algılar.Yılanlar etobur hayvanlardır.Genellikle kemirgen,kurbağa,balık,küçük kuşlar,böcek,yumurtanın dışında diğer yılanları da yiyerek beslenirler.Yılanlar yumurtlayarak ürerler.Yılanlarda gebelik süresi iki aydır.Yılanların en büyük özelliğiarasında sayılabilecek yapısu zehiridir. Zehiri, av etini eritmeye yarayan kuvvetli bir sindirim sıvısıdır.Yılan zehrini öncelikle savunma amacından çok avı kontrol altına almak ve öldürmek için kullanırlar.Bazı türleri insanlarda acılı yaralanmalara ve ölüme neden olabilecek güçlü zehre sahiptir.Zehirsiz yılanlarda avlarını ya sıkarak ya da canlı yutarak öldürürler.

FİLAMİNGO'NUN ÖZELLİKLERİ



Flamingolar, uzun ve ince bacaklara, yine uzun, eğri bir boyuna ve rosa rengi tüylere sahiptirler. Belirgin özelliklerinden biri kıvrık bir gagaları ve bunun, üst kısmıyla daldırıpta, yiyecekleri su veya çamurdan çıkarırken filtre vazifesi görmesidir. Tüylerindeki kırmızı renk tonları, yedikleri yiyeceklerin içerdiği karotin miktarına göre değişmektedir. Esaret altındaki genç kuşlar, çok az karotin içerikli besinler aldığından beyaz tüylere sahiptir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder